624 Før du køber brugt bil.

Vi vil hermed give dig et par gode råd, før du køber en brugt bil. Måtte der være læsere, som har flere gode råd, hører vi gerne disse.

1. Er prisen rimelig?

Du kan undersøge dette ved at sammenligne med priserne på tilsvarende biler på Internettet, f. eks. på www.bilpriser.dk.

2. Er der gammel restgæld i bilen?

Du kan tjekke, om der er gæld, fx i form af pant eller udlæg, ved  opslag i Bilbogen på www.tinglysning.dk, forudsat at du kender bilens stelnummer.

Hvis du har bilens nummerplade, kan du hos tjekbil.dk gratis tjekke, om der er restgæld, og om bilens kilometertal forekommer sandsynligt

3. Er bilen stjålen?

Sørg for at se - og få evt. kopi af - bilens registreringsattest med sælgerens navn samt den originale kopi af hans kvittering for betalingen samt eventuelt slutsedlen.

Køber du en stjålet bil, kan den retmæssige ejer forlange den udleveret, uden han skal betale dig en rød femogtyveøre (må det vel hedde nu om dage). Ejeren har såkaldt vindikationsret, og du kan derefter gøre et (værdiløst) krav gældende mod den svindler, der solgte dig bilen.

4.Garantier i slutsedlen

Du bør efter vor mening forlange følgende som et minimum:

a) at køretøjet ikke har været involveret i alvorlige skader.

b) en skriftlig kilometergaranti.

c) at bilens årgang - og ikke det såkaldte modelår - er oplyst i slutsedlen.

d) evt. en FDM-test, hvor sælgeren skal rette alle fejl, inden du betaler - og overtager - bilen.

5. Sørg for at indgå aftalerne skriftligt

        Det er klogt at sørge for at alle aftaler med sælgeren nedfældes skriftligt. Vi har udarbejdet en formular til en sådan købsaftale. Den kan du læse mere om på emne nr. 267.


Du kan evt. søge hjælp hos Harbeck Car Search - din bilrådgiver