Det største tyveri siden guldhornene

 af advokat (H)  Allan Ohms, Forumadvokater, Roskilde

Mens alle taler fødevaresikkerhed, er der på et andet familieministerområde kun 17 dage til effektueringen af ”det største tyveri siden guldhornene”.

 ”Er du kvinde og gift, så giver du måske - uden at vide det - din mand en kæmpestor julegave i år. Det er nu, du skal sikre balancen i dit ægteskab!” Sådan kunne budskabet lyde til mange, for hvem det fortsat ikke er klart, at der fra årsskiftet gælder helt anderledes regler om deling af rate- og kapitalpensioner. Reglerne er af fagfolk blevet voldsomt kritiseret, men det har ikke hjulpet en tøddel og lovgiver har ikke gjort noget for at informere befolkningen, men overladt den opgave til advokater og journalister.

Fra årsskiftet har den nu afgåede familieminister Lars Barfoed med et pennestrøg trukket over 650 milliarder kroner væk fra ægtefællers formuefællesskab. Dermed mister de ægtefæller, der har de dårligste pensioner, meget betydelige beløb i tilfælde af separation eller skilsmisse. Rate- og kapitalpensioner skal ikke mere  deles og dette dramatiske skridt er taget med kort varsel og endda med tilbagevirkende kraft. Folketinget blander sig i en million ægtepars privatøkonomi. Det anslås af fagfolk, at langt over hundrede tusinde  ægtepar har så store forskelle på pensionerne, at de nye regler rammer helt skævt og for flere hundrede tusinde giver reglerne en uacceptabel ubalance, som nødvendiggør tilpasninger via ægtepagt. Efter nytår er  pensionsejeren på den høje hest, mens den anden ægtefæller er taber. I mange tilfælde er det manden,  der ejer pensionen, typisk fordi det skattemæssigt har været fornuftigt at lade manden indbetale på pensionsordninger. Det har været risikofrit, idet pensioner efter gældende ret skal deles ved skilsmisse. Set med den svage ægtefælles briller vil jeg kalde loven ”det største tyveri siden  guldhornene”. Jeg tror ikke der tidligere i historien ved lov er blevet flyttet rundt på så mange milliarder, som private mennesker har optjent og placeret i tillid til gældende ret.

Loven er blevet kritiseret fra advokatside, men ministeren har ikke været til at hugge eller stikke i. Stædigt har ministeren hævdet, at loven er god nok og al kritik er afvist. Det har længe undret advokaterne og i disse dage deles forbavselsen af de mange mennesker, der har opdaget reglerne og nu er i fuldt sving med at reparere på skaderne ved etablering og tinglysning af ægtepagter. Det koster 1.400 kr i gebyr, mens statens kostpris er langt mindre og dermed har staten sikret sig en ekstraindtægt (hvem sagde skattestop?). Alle ægtepagter tinglyses centralt ved retten i Århus og herfra har lederen udtalt, at man ikke har oplevet noget markant boom i antallet af ægtepagter. Det forklares formentlig i, at det først i disse dage er ved at gå rigtig op for flertallet, at reglerne om bare 17 dage fra i dag er 360 grader forskellig for reglerne i dag.

Det må undre, at lovgiver ikke har informeret ordentligt om så voldsomme ændringer. Som praktiserende advokat har jeg i den seneste tid oplevet, at budskabet langsomt er ved at brede sig. Det er mit indtryk, at mange lige kan nå at få sikret sig, mens jeg frygter at mange udstationerede danske ikke når det. Ja jeg har ligefrem meldinger om at man nogle steder i udlandet mener, at informationen om ændringerne måske af nogle bevidst bliver holdt tilbage.

Den ny lov hedder ”Lov om ændring af lov om ægteskabets retsvirkninger og lov om skifte af fællesbo m.v.”. Titlen er usexet og appellerer næppe til mange om læsning. Når lovgiver som sket her vil lave en omvendt Robin Hood , så bør lovgiver i det mindste sikre information i tide til alle danske, både i ind- og udland. Det har man forsømt i denne sag, hvor advokater venter et kæmpeboom i antallet af dyre retssager om ægtefællers deling af pensionsformuer. Skandalen på dette område er i omfang lige så betydelig som den fødevareskandale, der har ført til endnu en runde i dansk nationalsport: skyd en minister. Ministre forgår – skandalerne består. Glædelig jul.