Hvor må man gå topløs?

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan reglerne er for at gå topløs rundt! 

Må man f. eks være topløs i sin egen have? Og kan naboer eller andre klage over (og få medhold) at man er topløs på privat grund? Må man være topløs på offentlige steder (f. eks by - strand )?  

Det er ikke fordi jeg selv ynder at rende rundt uden tøj på, men jeg kom til at vædde med min mand! Så det ville være vældig rart, hvis vi kunne få svar på  vores fjollede spørgsmål!!

Svar:

Da den gængse opfattelse af, hvad man kan eller ikke kan, når det angår blottelse af kroppen, ændrer sig hele tiden, kan der ikke gives en nøjagtig afgrænsning af, hvor kvinder må være topløse. Rent juridisk findes de relevante regler i straffeloven og i politivedtægten, som bestemmer følgende:

"Det er forbudt på eller ud til en vej eller andre steder, hvortil der er almindelig adgang, at vise uanstændig opførsel, f.eks. ved uanstændige ord eller handlinger, ved uanstændig blottelse af legemet eller ved at opfordre til utugt".

Spørgsmålet  bliver derfor, hvornår der er tale om en "uanstændig blottelse af legemet". Justitsministeriet har i en skrivelse fra '76 vurderet det at færdes hel nøgen på følgende måde: 
"Justitsministeriets tilslutter sig, at nøgenbadning og solbadning på strand uden tøj ikke i sig selv kan betragtes som uanstændig opførsel.  Provokerende eller demonstrerende optræden over for andre badegæster eller færdsel uden tøj i beboelsesområder kan være det". 
Men da skrivelsen er fra '76, vil grænserne sandsynligvis være anderledes frie i dag, og jeg vil mene, at der skal ualmindeligt meget til, før en kvinde kan straffes for at være topløs, fx at en kvinde insisterer på at være topløs til gudstjeneste i en kirke.

Du kan roligt være topløs i din egen have, topløs på en hvilken som helst strand, topløs i parker og andre offentlige anlæg, topløs på gaden og mange andre steder. Derfor vil jeg mene, at det bliver din mand, der har tabt væddemålet.

Med venlig hilsen

Erik Frodelund